Boek: De filosofie van Emmanuel Levinas, In haar samenhang verklaard voor iedereen

Boek: De filosofie van Emmanuel Levinas, In haar samenhang verklaard voor iedereen

April 2006 verscheen een uitgebreid werk van Jan Keij over Emmanuel Levinas (1906-1995), de Franse denker die de ik-gedachte van de Westerse filosofie heeft vervangen door een denken dat de ander als uitgangspunt neemt. In het boek worden alle thema's van deze diepzinnige wijsgeer uitgelegd en in hun onderlinge verband zichtbaar gemaakt. Bovendien worden zijn inzichten geïllustreerd aan de hand van talloze voorbeelden uit de alledaagse levenspraktijk, met gebruikmaking van treffende citaten uit de moderne literatuur en poëzie.

Het boek is geschreven voor mensen die hun denkgewoonten graag opgeschud willen zien; die zich willen verbazen; die kunnen genieten van de schoonheid van diep filosofische gedachten; die de vraag naar de zin van het leven stellen, maar allergisch zijn voor de gangbare antwoorden; voor beroepsfilosofen die zijn systematiek en tjidsdenken nog niet hebben verwerkt, of die uitgedaagd willen worden door de boude en soms schokkende stellingen van dit boek, stellingen die ook bedoeld zijn om het vuur van de interpretatie aan te wakkeren. Kortom, dit is een boek voor ieder die de kwaliteit van zijn leven wil verhogen met een filosofie die zingt.

Omvang: 608 pagina's. Prijs: € 39,90.
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, te bestellen bij de uitgever (www.uitgeverijklement.nl) of bij de auteur zelf (info@keijfilosofie.nl).

Reacties van lezers:

"Tot nu toe voel ik mij, na het lezen van hoofdstuk 1, lichtelijk verpletterd, vooral omdat er van alles op zijn plaats lijkt te vallen."
Mia van L.

"Je boek pakt me en houdt me vast. Jouw boek is geen boek voor me. Je hebt het leven even stopgezet om ernaar te kijken."
Sylvia D.

"Ik vind dit boek het beste boek dat ik ooit gelezen heb over een interpretatie van welke filosoof dan ook. Bovendien is de koppeling filosofie-literatuur in het boek een voltreffer (volgens mij zou Rorty na het lezen van je boek de filosofie niet meer willen opheffen tot alleen maar literatuur)."
Wim M.

"Het is een heerlijk boek om te lezen. Zodra een alinea repetitief of obscuur begint te worden en de lezer dreigt af te haken, gaat er een gordijn open met daarachter een toneelpodium waar zich weer iets nieuws gaat afspelen. Dat spektakeltje zorgt tegelijkertijd voor afwisseling (alsof je even de radio aanzet) die vervolgens de voorgaande gedachten inzichtelijk maakt. Een speels aaneengeregen traject van potentieel ‘droge happen theorie’ en sensuele sleuteltjes tot het interieur van die happen [...] De talloze citaten zijn even zovele getuigen van het enthousiasme waarmee je als een soort conceptuele gastheer om je gedachtetrein heen danst, tot het uiterste bereid om het de klanten naar de zin te maken."

Stein van O.

"Je boek is als chocola. Met kleine beetjes is het lekker, maar teveel ligt toch snel zwaar op de maag. En het gevaar van verslaving is niet ondenkbaar."

Corine B.